Ervaringen uit de medezeggenschap

Deelnemen aan een medezeggenschapsraad is erg interessant en leerzaam, maar het is ook erg leuk. Leden van verschillende medezeggenschapsraden hebben hun ervaringen met ons gedeeld en deze hebben we hieronder voor jullie op een rijtje gezet!

Kan je jezelf kort voorstellen?

Hey allemaal, mijn naam is Isabel en ik ben momenteel eerstejaars masterstudent in Human Movement Sciences. Naast mijn studie ben ik voorzitter van ProMove, het overkoepelende medezeggenschapsorgaan waar Studiosi Mobilae, de studentassessor en de studentleden van de Opleidingscommissie (OC), Onderwijs & Onderzoeksraad (O&O-raad), en de Universiteitsraad samenkomen. In ProMove bespreken we onderwerpen die binnen de opleiding spelen, denk aan evaluaties, student-assistentschap, communicatie richting studenten, en nog veel meer.

Ik ben Senja en zit nu in jaar 1 van de master Human Movement Sciences. Ik maak deel uit van de studenten fractie van de OC en neem deel aan de ProMove vergaderingen. Mijn interesses binnen BW liggen nu bij de biomechanica van blessure(-preventie). Naast studie-bezigheden hou ik van boulderen, zaalvoetballen en hiken. 

Hey! Ik ben Floris, ik studeer op dit moment Geneeskunde, en volg daarnaast soms nog wat vakken van mijn oude studie bewegingswetenschappen. (zolang er niet al te veel gerekend hoeft te worden). Ik zit sinds september in de O&O-raad (Onderwijs & Onderzoek). Dat is wat voor andere faculteiten de faculteitsraad zou heten. Omdat we aan het UMCG verbonden zijn hebben wij naast een studentenfractie, ook een personeelsfractie. Wij komen 2 x per maand samen, waarvan 1 x per maand met de Raad van Bestuur van het UMCG. In deze overleggen bespreken we faculteitsbrede onderwerpen zoals, het beleid en de begroting van het UMCG, een nieuw financieel model, of grote veranderingen binnen een bepaalde opleiding. In die gesprekken vertegenwoordigen wij dan de mening van de student en het personeel.

Hallo! Mijn naam is Friso en dit jaar zit ik namens SOG in de Universiteitsraad.

Hoi! Ik ben Naomi, een 2e-jaars masterstudent van BW, en ik zit voor het tweede jaar in de opleidingscommissie (OC) van de studie. Momenteel vervul ik daar de rol van vicevoorzitter.

Hoi! Ik ben Neil en zit momenteel in mijn laatste jaar van de master Sport Sciences. In de afgelopen 2 jaar heb ik een rol gehad binnen de medezeggenschap als voorzitter van ProMove (22-23) en ben ik een jaar OC-lid (23-24) geweest, waarin ik me heb mogen inzetten voor de studentenbelangen binnen de opleiding. 

Wat heeft je gemotiveerd om deel te nemen aan de medezeggenschapsraad?

Isabel: Vorig jaar, toen ik voorzitter was van Studiosi Mobilae, deed ik ervaring op bij ProMove en ontdekte ik hoe leuk en interessant het is om inzicht te krijgen in wat er achter de schermen van de opleiding gebeurt. Dit zijn zaken waar je als ‘normale’ student vaak weinig van meekrijgt. Binnen ProMove krijg je daarnaast de kans om jouw mening te laten horen over allerlei onderwerpen binnen de opleiding. Ik vind het ontzettend belangrijk dat studenten hun stem laten horen, want uiteindelijk zijn zij de eindgebruikers van de opleiding!

Senja: Na een jaar JV wilde ik graag zien hoe het verder ontwikkelen van het onderwijs er aan toe gaat bij ons op de afdeling. Daarnaast had ik het gevoel dat ik daar iets aan bij kan dragen

Floris: Ik heb me in mijn bestuursjaar bij de studentenzeilvereniging veel bezig gehouden met het schrijven van (meerjaren)beleid. Op die manier nadenken over de lange termijn, dat trok me. Toen ik daar klaar was, zocht ik naar iets vergelijkbaars, maar dan in mijn studierichting. Toen kwam dit op mijn pad.

Friso: De grootste drijfveer was om iets te veranderen aan de universiteit in de positieve zin. Ook leek het mij interessant om meer te leren over het bestuursproces van een universiteit waar ik nu erg dicht op zit. 

Wat heb je bereikt met je functie binnen de medezeggenschap?

Isabel: Het effect van medezeggenschap is niet altijd direct zichtbaar, maar wat we zeker bereiken is het duidelijk maken dat de stem van de student telt en dat de opleiding daar rekening mee moet houden. Zonder medezeggenschap zouden studenten niet vertegenwoordigd zijn bij belangrijke beslissingen. Het is ontzettend waardevol om ervoor te zorgen dat onze mening gehoord wordt!

Floris: Omdat we pas een maand in functie zijn hebben we op dit moment nog niet veel concreets kunnen doen, en sommige dingen kunnen we nu nog niet veel over kwijt. Maar een mooi voorbeeld van vorig jaar is een initiatief van onze voorgangers. Zij stelden een plan voor om de krachten van verschillende opleidingen te bundelen. (Denk aan hoe BW over het algemeen beter is in Statistiek dan GNK, en dat veel fysiologie onderwijs op dit moment al succesvol bij verschillende opleidingen wordt gegeven). Een mooi initiatief hoe een idee van de student nu faculteitsbreed ingevoerd wordt. Dit jaar hopen we de dialoog tussen docent en student te verbeteren door te werken aan het beter zichtbaar maken van studenten feedback en wat daarmee gedaan wordt. Ook hopen we dit jaar de bekendheid van de medezeggenschap te vergroten. Zo willen we informatiedagen gaan houden en meer gebruik maken van posters en de schermen die door de faculteit heen hangen. Als je die ergens komend jaar ziet hangen dan weet je dat dat dus in ieder geval is gelukt! Daarnaast is natuurlijk het feit dat jij dit bericht leest de eerste stap!

Naomi: Afgelopen jaar zijn er relatief veel nieuwe en herziene vakken besproken tijdens de vergaderingen. Vaak is het zo dat de docent ofwel zelf vraagt om hierover een toelichting te geven / in gesprek te gaan met de OC, ofwel dat deze door de OC wordt uitgenodigd. Als OC kunnen we dan advies geven vanuit docent en student perspectief over zaken die nog aangepast kunnen worden om het vak zo soepel mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Daarnaast hebben we ons bijvoorbeeld ook bezig gehouden met de opzet van een vakoverstijgende module voor het verbeteren van het schrijfonderwijs in de Bachelor omdat bij veel vakken naar voren kwam dat hier zeker ruimte is voor verbetering en het goed zou zijn om hier een centraal element van te maken door de opleiding heen.

Neil: De eerste dingen waar ik aan denk is een bijdrage in de richtlijnen rondom het opnemen van colleges en het openbaar maken van vakevaluaties. Dit zijn punten die we samen met de medezeggenschap voor elkaar hebben gekregen.

Wat heb je geleerd van je ervaring in de medezeggenschap?

Senja: Maar ik heb geleerd dat docenten echt gewillig zijn om dingen aan te pakken maar dat het soms complexer ligt dat wij als studenten in eerste instantie denken. Daarnaast hoop ik te leren hoe we samen als studenten en docenten tot mooie oplossingen kunnen komen.

Friso: De universiteit is een groot en complex instituut dus aller eerst meer over de universiteit als een organisatie. Daarnaast qua praktische skills heb ik mijn analytisch vermogen verbeterd door veel beleidsstukken te lezen en heb ik meer geleerd om zaken van verschillende perspectieven te bekijken. 

Naomi: Ik denk dat ik in de OC en daarmee ook bij ProMove niet alleen veel meer heb geleerd over hoe een opleiding en het onderwijs zelf in elkaar zitten en hoe je daar als student ook een actieve rol in kunt hebben als dingen beter of anders kunnen, maar dat ik ook juist dingen heb geleerd over hoe je nou eigenlijk effectief vergadert, je mening over belangrijke zaken goed overbrengt en onderbouwt en daar meer zelfvertrouwen in krijgt. Als laatste heb ik ook veel geleerd over de samenwerking tussen docenten en studenten.

Neil: Ik denk echt dat je jezelf ontwikkelt in de bekende cliché's zoals samenwerken, kritisch denken en oplossend vermogen. Maar misschien voor mij nog wel belangrijker: ik vind het ontzettend leuk om een beleidsmatig functie te hebben en zou dat in de toekomst graag blijven doen!

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt een functie binnen een medezeggenschapsraad te bekleden?

Isabel: ​​​​​​​Natuurlijk doen! Als je vragen hebt waardoor je twijfelt, kan je altijd een van ons aanspreken. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken, dat we je graag meer uitleggen over wat medezeggenschap inhoudt en waarom het zo waardevol is.

Senja: Benader een keer een huidig of oud OC-lid om er over te praten. Wellicht met ideeën van dingen die je graag zou willen aanpakken. Ook kun je een keer meekijken met een vergadering.

Floris: Probeer het eens! Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een ervaring rijker bent.

Friso: Zeker doen! Je kan er erg veel van leren en hiernaast is het ook nog eens erg leuk en gezellig! Als advies zou ik zeggen; stuur vooral eens een appje naar iemand die al in de medezeggenschap actief is om er meer over te leren!

Naomi: Mijn advies als je twijfelt om in de medezeggenschap te gaan: doe het! Het is een unieke kans om niet alleen meer te leren over hoe het onderwijs werkt, maar ook om vaardigheden te ontwikkelen waar je de rest van je carrière iets aan hebt.

Neil: ​​​​​​​Ik zie over het algemeen veel studenten in de medezeggenschap die daardoor betere contacten krijgen binnen de opleiding, zichzelf ontwikkelen en hierdoor later veel profijt hiervan hebben. Het is een ongelofelijk waardevolle ervaring, voor iedere student!

Foto_Isabel_ProMove.jpg
Isabel Gilde: Voorzitter ProMove (24-25)
Foto_Senja_OC.jpg
Senja Prince: OC-lid (24-25)
Foto_Floris_OO.jpg
Floris van Haaster: O&O-raad (24-25)
Foto_Friso_Uraad.jpg
Friso Smedes: U-raad (24-25)
Foto_Naomi_OC.jpg
Naomi Schreurs: OC-lid (23-24 & 24-25)
neil.jpg
Neil Bont: voorzitter ProMove (22-23) & OC-lid (23-24)