Meeloopdagen

Het is vanaf heden weer mogelijk een dag mee te lopen via Studiosi Mobilae. Dit jaar is het mogelijk om als bachelorstudent mee te lopen met een Master Afstudeer Project. Tijdens deze dag neemt een masterstudent jou mee in zijn of haar onderzoek en maak je misschien wel een meting mee. Voor masterstudenten bieden we de mogelijkheid aan mee te lopen met een bewegingswetenschapper in het werkveld. Mocht je interesse hebben in een van de volgende meeloopdagen, stuur dan een mailtje naar secretaris@studiosimobilae.nl dan zorgen wij dat je in contact komt met de betreffende persoon.

De lijst wordt up to date gehouden, maar mocht je een meeloopdag in je hoofd hebben die hier niet tussen staat, laat het vooral weten dan kijken wij wat mogelijk is.

 

Meeloopdag Master Afstudeer Project

Bram Bastiaansen: Wetenschap achter Paralympische spelen op Papendal, Arnhem.
Wil je een keer kijken hoe de wetenschap op het gebied van Paralympische sport werkt? Ben je benieuwd naar de rol van sport scientist in Paralympische Sport? Dan is deze meeloopdag wat voor jou! De meeloopdag zal bestaan uit een korte rondleiding op Papendal, vervolgd door informatie over mijn afstudeerproject met als onderwerp: de 400m sprint paralympisch atletiek. De dag zal ongeveer 2 uurtjes duren. Let op: je moet bereid zijn een flink stuk te reizen voor deze meeloopdag (Locatie: Arnhem)! Meeloopdag zal plaatsvinden in mei op dinsdag of donderdag, specifiek moment in overleg.

Maaike Willemsen: Handbalacademie op Papendal, Arnhem.
De handbalacademie is een groep van 25 meiden tussen de 16 en 19 jaar. Zij zijn de grootste handbaltalenten van Nederland en trainen op Papendal voor ongeveer 16 uur per week (8 uur kracht/conditie en 8 uur zaaltraining). Tijdens de zaaltrainingen dragen zij Polar hartslagbanden en LPM hesjes. Ik ben verantwoordelijk voor de verwerking van deze gegevens. Dit houdt in dat ik dagelijks feedback geef aan de coaches/staf over de training en daarnaast ook de belasting over een langere periode in de gaten houdt.

Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik bezig om een nieuwe externe trainingsbelasting variabele te introduceren, namelijk Agility Load. Dit is een maat voor de belasting van de wendbaarheid en wordt berekend vanuit de positiedata. Ik ga onderzoeken of Agility Load überhaupt een valide factor is voor trainingsbelasting en kijken of er verschil is in Agility Load tussen verschillende posities en tussen verschillende trainingsoefeningen.

Een dagje meelopen zou er als volgt uitzien: korte rondleiding Papendal; uitleg stage taken; uitleg onderzoek; LPM meting voorbereiden en uitvoeren; feedback verwerken. Dit zal plaatsvinden op een maandag, dinsdag of donderdag middag van 13/14uur tot 19u/19.30.

Sjoukje Bouma: Revalidatie na een totale heupprothese
Artrose is een veelvoorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening. Een totale heupprothese (THP) is de meest uitgevoerde operatieve behandeling bij mensen met met ernstige heupartrose. In Nederland werden er in het jaar 2016 in totaal 29.520 primaire THPs geplaatst. Er wordt verwacht dat dit aantal de komende jaren steeds meer zal toenemen, gezien de prevalentie van heupartrose stijgt.

Na een THP volgt voor de patiënt een revalidatieperiode, waarvan fysiotherapie vaak een onderdeel is. De effectiviteit van fysiotherapie is echter nog onduidelijk, mede door de grote variatie in toegepaste fysiotherapieprogramma's en uitkomstmaten.

De afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet onderzoek gericht op verschillende revalidatieprogramma's na een THP. Patiënten worden hierbij tot zes maanden na de operatie gevolgd, waarbij op verschillende meetmomenten een tweetal functionele testen en diverse vragenlijsten worden afgenomen. Dit afstudeerproject heeft daarmee als doel om meer inzicht te krijgen in de optimale setting van revalidatie na een THP.

 

De lijst van meeloopdagen met Master Afstudeer Projecten zal gedurende het verenigingsjaar uitgebreid worden.

 

Meeloopdag bewegingswetenschapper in het werkveld

Henk Jager: Sportpodoloog:
Ik ben sportpodoloog bij sportpodologie Henk Jager in Groningen. Na een werkperiode van ruim 22 jaar bij Runner de hardloopwinkel heb ik besloten om in praktijkvorm te gaan werken. In 2010 heb ik de opleiding tot sportpodoloog afgerond. Ik heb een unieke samenwerking met sportfysiotherapeuten/fysiotherapeuten, manuele therapeuten, orthopedische schoenmakers en steunzoolspecialisten. Op het moment ben ik bezig met het opsporen van de oorzaken van overbelasting blessures bij het sporten.

Jan Plat: Oprichter Bewegen Werkt!:
Ik ben mede oprichter van Bewegen Werkt Holding. Hieronder vallen Bewegen Werkt, Ergo Control en Allen Carr Stoppen met Roken. Bewegen Werkt BV ondersteunt werkgevers en werknemers bij het bevorderen van vitaliteit, werkvermogen en employability. Ergo Control is een onderdeel van de Bewegen Werkt groepsmaatschappij. Ergo Control richt zich samen met Bewegen Werkt en Allen Carr’s easyway op het bevorderen van gezondheid, werkvermogen en productiviteit van mensen. De diensten van Bewegen Werkt zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek. Om ‘in beweging’ te komen maakt Bewegen Werkt gebruik van onderbouwde meetinstrumenten die leiden tot een advies. De geadviseerde aanpak wordt uitgevoerd met effectieve interventies die zorgen voor veranderingen in leefstijl, gezondheidswinst, hogere inzetbaarheid en toename in productiviteit. Als het je leuk lijkt om inzicht te krijgen in mijn werkzaamheden, loop dan een dagje mee!

Marije Meesters: Psychomotorisch therapeut bij Lentis:
Ik ben docent Gebaar (beweging en spel) bij SPH Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De studenten Sociaal Pedagogisch Hulpverlening in Leeuwarden krijgen les in muzische vakken. Ik leer studenten hoe ze spel, spelen en beweging kunnen gebruiken in de hulpverlening.

Na Bewegingswetenschappen heb ik de opleiding tot psychomotorisch therapeut gedaan. Als PMT-er help je mensen met psychische klachten. Het lichaam/beweging is hierbij het middel. Je kunt denken aan ontspanningsoefeningen maar ook aan spelvormen waarbij thema's als emotieregulatie, leiding geven, assertiviteit, samenwerken, communicatie aan bod komen. Op dit moment ben ik niet meer werkzaam als psychomotorisch therapeut. Ik kan hierover wel informatie geven.

Sponsoren

Bavaria Bierkoerier't Pakhuis't Gat van GroningenSportief90