Meeloopdagen

A job for a day: See below!

Meeloopdagen Master Afstudeer Project (MAP):

Wil jij een beter beeld krijgen van de masters van BW? Wil jij een uniek kijkje nemen bij een Master Afstudeer Project? Dat kan! Momenteel is het mogelijk om een dagje mee te lopen bij de onderstaande projecten. Dit is een goede gelegenheid om je te oriënteren op je studierichting, om eventuele twijfels over je arbeidsperspectief uit de weg te ruimen of om contact te leggen met interessante bedrijven. Een leuke en leerzame ervaring dus! Heb je interesse in één of meerdere projecten of wil je graag meer informatie over een project? Twijfel dan niet en neem contact op met secretaris@studiosimobilae.nl. Wanneer je aangeeft met een MAP mee te willen lopen zal je in contact worden gebracht met de student en zullen jullie samen een geschikte datum zoeken.

Let op, houd deze pagina in de gaten, want deze lijst wordt nog aangevuld!

Veroudering

Merle Nijland & Nine Wolters - Neuromechanisms of motor learning: EEG study
Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de verschillende achterliggende neurale mechanismen van motorisch leren en de verschillen hierin tussen jongeren en ouderen. Deze kennis proberen we te verkrijgen met behulp van electroencephalografie (EEG). Zowel voor als na het oefenen van een nieuwe motorische taak wordt de prestatie op de motorische taak gemeten en een EEG meting uitgevoerd. De volgende dag komen de proefpersonen terug voor een retentietest, waarbij opnieuw de prestatie op de motorische taak wordt gemeten en een EEG meting wordt uitgevoerd. De metingen vinden plaats in een lab op de afdeling Klinische Neurofysiologie in het UMCG. Lijkt je het leuk om een keer mee te kijken? Twijfel niet en stuur een mailtje!

Sport

Patti Nijhuis – Synchronizing music and movement
Patti voert haar MAP uit in Montpellier bij onderzoekscentrum EuroMove, waar wetenschap en ondernemerschap elkaar ontmoeten. Het onderzoeksteam hier specialiseert zich in synchronisatie en ritme, want (auditieve) ritmes beïnvloeden bewegingsparameters en er wordt verondersteld dat het (bewegings)prestaties verbetert, maar kunnen we daar ook fysiologisch bewijs voor vinden naast de welbekende verhoogde arousal? Ze doet onderzoek naar de invloed van muzikale eigenschappen op spieractivatie en hoe de spiersynergiën hierdoor beïnvloedt worden. Dit meet ze aan de hand van een elleboog flexie-extensietaak met behulp van EMG signalen, maar ook de positie van de onderarm en de precisie van de beweging, in de hoop aan te tonen dat een complex cognitief proces als muziekverwerking terug te vinden is op een basaal niveau als spieractivatie.

Dus ben jij toe aan een weekje vakantie? Kom dan langs aan de Middellandse zee!

Age Scheper – The effect of Eco-coaching on mental and physical performance increasement
In dit onderzoek wordt het effect van een gecombineerde mentale en fysieke training methode op mentale en fysieke vaardigheden onderzocht bij kinderen van 12 tot en met 15 jaar. De interventie vindt plaats in de Epke Zonderland Turnhal in Heerenveen. Gedurende vier weken worden er vier thema's behandeld: Balans, Coördinatie, Reactievermogen, en het vierde thema is een vrije keuze. De leerlingen mogen binnen deze thema's zelf de oefeningen kiezen, hierbij worden ze ondersteunt door een coach. Bij deze oefeningen worden ook mentale aspecten behandeld zoals bv. Doelen stellen, focus en reflectie. Dit zijn onderdelen van zelf-regulatie.

Revalidatie

Evelien Brakelé - Observing early mobilization in burn patients and creating a protocol
Evelien doet haar MAP in het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis. Ze houdt zich bezig met het observeren van de huidige gang van zaken omtrent de dosis fysieke activiteit die brandwond patiënten dagelijks ontvangen en kijkt ze naar de belastbaarheid van deze patiënten. Op deze manier kan gekeken worden of deze patiënten ook nog baat kunnen hebben bij een aanvullende vroege bewegingsinterventie. Een vroege bewegingsinterventie wordt  inmiddels al op veel andere IC's toegepast maar zit nog niet in het standaard pakket bij het Brandwondencentrum.

Hannes Boeckhout – Exploratory motor behavior in learning the motor solutions of a sliding lever
Hannes onderzoekt hoe een persoon zoekt naar een nieuwe bewegingsoplossing in de 'ruimte' waar allerlei mogelijkheden zijn. Vanuit de uncontrolled manifold methode (UCM) kijkt hij hierbij naar de variabiliteit in deze 'zoektocht'. Hier heb je positieve variabiliteit, waarbij het doel gehaald is en negatieve, waarbij dat niet zo is. Dit onderzoekt hij doormiddel van een sliding lever, waarbij de beweging die je met je hand maakt niet direct hetzelfde is als de end-effector, die het einde van het apparaat is. Dit moet je dus leren, maar hoe doe je dit? Theorieën hierover zijn nog weinig onderzocht, en verschillen tussen random en gericht zoeken. Het is nog niet duidelijk wanneer de metingen zijn, dit zal ongeveer tussen januari en maart zijn.

Marloes de Beus - Strategies obstacle crossing transfemoral amputee patients
Marloes doet haar metingen op de faculteit in het gross motorlab. Proefpersonen in het onderzoek lopen op de split-belt met een aanpassing onder hun schoenen (de zogenaamde flap foot). Hierdoor moeten ze een nieuw looppatroon aanleren. Tijdens dit leerproces wordt hersenactiviteit gemeten doormiddel van een fNIRS apparaat. Dit is nog een vrij “jonge” techniek die voor het eerst bij BW wordt gebruikt.  fNIRS meet doormiddel van infrarood licht de hoeveel zuurstof die naar een specifiek hersengebied gaat.

A job for a day (masters only)

Neem een uniek kijkje in het werkveld van Bewegingswetenschappen. Loop een dag mee bij een alumnilid en ontdek hoe een dag van een Bewegingswetenschapper eruit ziet. Aanmelden kan door een mail te sturen naar externezaken@studiosimobilae.nl.

Hilde Ploeger: Assistent in bewegingslab afdeling Revalidatie AMC:
Sinds oktober 2010 ben ik werkzaam op de afdeling Revalidatie van het AMC als bewegingslab assistent. Een aantal uren per week heb ik patiëntzorg en doe ik op aanvraag van revalidatieartsen metingen in het bewegingslab: 3D-gangbeeldanalyses (v.n. bij patiënten met neuromusculaire aandoeningen; in het bijzonder patiënten met de late gevolgen van polio), voetdrukmetingen (v.n. bij diabetische voeten) en energieverbruik metingen tijdens het lopen (bijv. om het effect van een orthese te evalueren). Daarnaast ben ik bezig met promotieonderzoek en kijk ik naar de effectiviteit van orthesen bij patiënten met de late gevolgen van polio.

Meelopen kan in principe alleen in de middagen op maandag, dinsdag of donderdag.

Jan Plat: Oprichter Bewegen Werkt!:
Ik ben mede oprichter van Bewegen Werkt Holding. Hieronder vallen Bewegen Werkt, Ergo Control en Allen Carr Stoppen met Roken. Bewegen Werkt BV ondersteunt werkgevers en werknemers bij het bevorderen van vitaliteit, werkvermogen en employability. Ergo Control is een onderdeel van de Bewegen Werkt groepsmaatschappij. Ergo Control richt zich samen met Bewegen Werkt en Allen Carr’s easyway op het bevorderen van gezondheid, werkvermogen en productiviteit van mensen. De diensten van Bewegen Werkt zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek. Om ‘in beweging’ te komen maakt Bewegen Werkt gebruik van onderbouwde meetinstrumenten die leiden tot een advies. De geadviseerde aanpak wordt uitgevoerd met effectieve interventies die zorgen voor veranderingen in leefstijl, gezondheidswinst, hogere inzetbaarheid en toename in productiviteit. Als het je leuk lijkt om inzicht te krijgen in mijn werkzaamheden, loop dan een dagje mee!

Meelopen kan het hele jaar door.

Henk Jager: Sportpodoloog:
Ik ben sportpodoloog bij sportpodologie Henk Jager in Groningen. Na een werkperiode van ruim 22 jaar bij Runner de hardloopwinkel heb ik besloten om in praktijkvorm te gaan werken. In 2010 heb ik de opleiding tot sportpodoloog afgerond. Ik heb een unieke samenwerking met sportfysiotherapeuten/fysiotherapeuten, manuele therapeuten, orthopedische schoenmakers en steunzoolspecialisten. Op het moment ben ik bezig met het opsporen van de oorzaken van overbelasting blessures bij het sporten.

Marije Meesters, Docent Bewegingsagogiek bij SPH Stenden Hogeschool
Ik ben docent Gebaar (beweging en spel) bij SPH Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De studenten Sociaal Pedagogisch Hulpverlening in Leeuwarden krijgen les in muzisch agogische vakken. Ik leer studenten hoe ze spel, spelen en beweging kunnen gebruiken in de hulpverlening. Op de Hogeschool in Leeuwarden is het mogelijk om mee te lopen.

Ook heb ik gewerkt als psychomotorisch therapeut (PMT-er) met mensen met psychische klachten, met name volwassenen maar ook enkele kinderen. Het lichaam/beweging is hierbij het middel om psychische klachten te verminderen. Je kunt denken aan ontspanningsoefeningen maar ook aan spelvormen waarbij thema's als emotieregulatie, leiding geven, assertiviteit, samenwerken, communicatie aan bod komen. Op dit moment ben ik niet werkzaam als therapeut, maar kan en wil hier best over vertellen.

Geïnteresseerd in het werken als docent of therapeut? Zoek gerust contact.

Het is niet mogelijk om tussen januari en mei mee te lopen.

Sponsoren

Bavaria Bierkoerier't PakhuisSponsorKliks't Gat van Groningen